Så gick det 2014

Att ha snö som yrke kräver passion, uppfinningsrikedom och mycket is i magen. Varje år utser SLAO Årets Skidanläggning och Årets Skidinspiratör. Dessutom delas Gerremopriset ut. Så gick det med priserna 2014.

Årets Skidambassadör

Priset tilldelas en skidanläggning för ett utomordentligt engagemang och en idérikedom som bidragit till att utveckla branschen- verksamhetsmässigt eller geografiskt- långt utöver det vanliga.

NOMINERADE 2014, vinnare tillkännagavs på Årsmöte 2015 på Bosön:

 • Kåbdalis Skidliftar AB
  Motivering: Med stor kreativitet lyckas Kåbdalis locka vitt skilda gäster, som alla känner sig unikt bemötta. Med gränslös fantasi och maximalt kunnande vänds nackdelar till fördelar, som i sin tur skapar ett erbjudande bortom säsong och nationell gräns. Kåbdalis står för varmt hjärta och öppen famn – att komma på besök är att komma hem.
 • Alebacken
  Motivering
  : Trots udda geografiskt läge och icke-vänligt skidåkarväder har Alebacken skapat en oemotståndlig anläggning som sträcker sig bortom alla rimliga förväntningar. Kreativt engagemang, envist slit och mycket glimt i ögat har satt skidåkning på ett otippat ställe på Sverigekartan!
 • Vemdalen
  Motivering
  : En anläggning som på ett magiskt sätt lyckats med svårigheten att kombinera storskalighet med minimalism. Effektivt och smidigt, ombonat och urbant, enkelt och smakfullt – allt på samma gång. Vemdalen har tagit varje gästs perspektiv, fullt ut.

Årets Skidambassadör 2014: Alebacken

Årets skidinspiratör

Priset tilldelas en enskild individ som på ett innovativt sätt medverkat till att sprida skidglädje, skapa friktionsfri semester och vinna nya gäster.

NOMINERADE:

 • Bengt ”Bullen” Hansson, liftvärd Åre
  Motivering: Ditt vänliga och generösa bemötande sprider alltid en naturlig känsla av välbehag. Med genuint intresse och stor omsorg för varje enskild gäst gör du skidupplevelsen så mycket större – på ett framgångsrikt och avgörande sätt.
 • Hanna Jonsson, skidlärare, cykelguide och cykelpatrull Järvsö
  Motivering
  : Du består av lika delar passion, glädje och energi! Med sprallig entusiasm förmedlar du en kärlek till berget som smittar av sig och som sprider ringar på vattnet. Den gäst som träffar dig i skid- eller cykelspåret har fått ett minne för livet och kan inte vara annat än lycklig!
 • Ashley Lawrence, pistmaskinsförare Kläppen
  Motivering
  : En virtuos med pistmaskinen som på ett förbluffande sätt förnyar snowparken år från år, utan att tulla på säkerheten. Du är generös med ditt kunnande och interagerar med gäster varje ledig stund för att kunna utveckla en talang, som redan från början kändes fulländad.

Årets Skidinspiratör 2014: Bengt ”Bullen” Hansson

Årets snöflinga

Priset tilldelas den individ, grupp eller organisation som valt en kreativ och nyskapande väg för att öka nyfikenheten på och intresset för skidåkning som glädjekälla i Sverige.

NOMINERADE:

Alla på snö
Motivering: På ett världsunikt sätt gör Alla på snö det omöjliga möjligt. En makalös och välplanerad samordning bäddar för en oförglömlig friluftsdag för varje svensk tio-åring. I en nutid, där barnen alltmer uppslukas av fysisk inaktivitet, är Alla på snö både välkommet och viktigt – ur ett samhällsperspektiv.

Hej Främling
Motivering
: Att använda snö som kulturell brygga är ett oväntat och djärvt grepp för att skapa integration i samhället. En outnyttjad skidbacke och en vilja att visa medmänsklig värme är allt som behövs för skapa samvaro som knyter folk samman på djupet. Ett välkomnade som sätter spår och som består.

Snow Jam, Bräntberget, Umeå
Motivering: När fritidsgården flyttar till backen hänger även de coolaste och mest svårflirtade ungdomarna på. Att erbjuda unga en kreativ plats för samvaro och uteaktivitet ger friskt rosiga kinder i nutid och en återkommande skidgäst i en framtid.

Årets Snöflinga 2014: Snow Jam

Prenumerera på nyhetsbrevet