Vinnare av 2021 års SLAO-priser!

SLAO:s årsmöte hölls digitalt den 6 maj kl 16-18. I samband med årsmötet delades även årets SLAO-utmärkelser samt Gerremopriset ut.

Årets Skidanläggning 2021 är Branäs, Årets Skidinspiratör 2021 är Sofia Eriksson, Ryssbergsbacken Nyköping, Årets Hemmabacke är Vångabacken, Skåne och Gerremopriset 2021 går till Nalle Hansson, Åre.

 

Årets Skidanläggning

Film: Nominerade Årets Skidanläggning

Vinnare: Branäs

Kriterier: Priset tilldelas en skidanläggning för ett utomordentligt engagemang och en idérikedom som bidragit till att utveckla branschen – verksamhetsmässigt eller geografiskt – långt utöver det vanliga.

Motivering: Om Branäs skulle liknas vid en seriefigur skulle det vara Bamse. Stor och stark, men snäll och äventyrlig. Skidanläggningen i norra Värmland har genom alla år haft trygghet och gästservice i fokus. Nytänkande affärssamarbeten och en samlad ägargrupp har skapat en väl fungerande skidort med ständiga utvecklingsplaner. Branäs har gått från att vara en nära skidort främst för Västra götalandsregionen, till en fullfjädrad skiddestination uppskattad och attraktiv för alla som trivs med snö under fötterna. Skidanläggningen lyckas även locka nya skidåkare, en förmåga som inte bara är betydelsefull för Branäs, det är en utveckling som är central för en hel bransch.

Årets Skidinspiratör

Film: Nominerade Årets Skidinspiratör

Vinnare: Sofia Eriksson; Ryssbergsbacken

 

Kriterier: Priset tilldelas en individ eller grupp som på ett innovativt sätt medverkat till att sprida skidgläjde, skapa friktionsfri semester och vinna nya gäster.

Motivering: Alltid på plats. Alltid med engagemang och glädje. Sofia Eriksson är eldsjälen bakom driften av Ryssbergsbacken utanför Nyköping. Utan Sofia ingen fungerade backe! Hon lägger snö, drar slang, värmer korv, schemalägger skidskola och planerar bemanning. Och det har hon gjort i nio år! Så snart en säsong är över börjar hon planera för nästa. Sofias passion för skidor inspirerar och många återkommer till Ryssbergsbacken både för att åka skidor och arbeta ideellt. Här sprids både skidglädje och skidkunskap!

Årets Hemmabacke

Film: Nominerade Årets Hemmabacke

Vinnare: Vångabacken

Kriterier: Årets Hemmabacke  går till en lokal anläggning som skapar möjligheter till utförsåkning för alla, som sänker tröskeln till en första och andra kontakt med skid- och snowboardåkning. Där majoriteten av gästerna till anläggningen kommer från närmiljön.

Motivering: Att driva en skidanläggning kräver hårt arbete. Att driva en skidanläggning där vintrarna är korta och milda kräver ännu mer jobb. Att driva en skidanläggning i Skåne med enbart ideella krafter under en pandemi borde vara omöjligt. Men Vångabacken är skidanläggningarnas humla, de bryr sig inte om att det inte borde gå. Tack vare goda förberedelser och hårt arbete kunde föreningen ta vara på kylan när den kom och hålla ”Skånes närmsta alp” öppet i nästan två månader. Det är skidkärlek! Och den sprider sig över Skåne och Sydsverige.

Gerremopriset 2021 – Nalle Hansson

Film: Årets Gerremopristagare

 

Kriterier: Pristagaren har genom ett gott affärsmannaskap och/eller sitt entreprenöriella sätt skapat helhetsupplevelser för gäster och/eller en destination utöver det vanliga. Pristagaren har genom innovation och produktutveckling skapat nya affärsmöjligheter för både sig själv och andra.

Motivering: 2021 års Gerremopristagare är född och uppvuxen med svensk utförsåkning mitt i byn sedan generationer. Han har själv tävlat i utförsåkning, och tränat blivande skidstjärnor både på nationell- och internationell nivå. Pristagaren har haft skidanläggningen som bas under sin karriär och chefer har kommit och gått men denna stjärna har bestått. Pristagaren har medverkat aktivt i SLAO under många år med sina erfarenheter, till gagn för branschen inte minst när det gäller säkerhet och arbete med lavin. Med sin säkra analytiska och övertygande förmåga har han ställt sig längst fram för att visa hur det ska gå till, han har fått hela bygden med sig under sin verksamma tid.

Årets pristagare såg tidigt betydelsen av samspelet mellan turism och tävlingsverksamhet, vilket spridits flitigt via media över hela världen. Han har satt Åre på den internationella kartan i sällskap med St Moritz, Cortina och Kitzbühel. Via sitt stora internationella nätverk har pristagaren varit en drivande kraft bakom bland annat Alpina VM 2007 och 100-talet världscuptävlingar. Modiga satsningar på nya backar, tunnlar och liftar som också blev tydliga injektioner till Åres åretrunt-satsning.

Pristagaren besitter stor berättartalang med humor och allvar, social och bekväm i alla situationer och med stor kompetens inom sitt verksamhetsområde. En sann entreprenör i det stora skidföretaget som har medverkat till att skapa en destination utöver det vanliga.

Prenumerera på nyhetsbrevet