Hållbarhet

Tips inför dialog med kommunen

Grundförutsättningar och engagemang kan se väldigt olika ut från kommun till kommun, men att vi
med våra rapporter kan visa på den samhällsnytta och mervärde som en skidanläggning medför är klart!

Vi vill med detta dokument ge er som förening och anläggning ett bra stöd när ni pratar med beslutsfattarna i kommunen. Så här kommer några tips och idéer på hur ni kan arbeta långsiktigt för att
påverka er kommun eller andra beslutsfattare.

Tips inför dialog med kommunen

Cirkulär ekonomi – Egen butik på Tradera

För att öka cirkulariteten och synliggöra varor och tjänster som kan och

bör återbrukas och byta ägare inom Sverige, har en egen kategori inom Tradera skapats. Skidanläggningar. Enklare betalnings- och fraktsätt samt större möjligheter att sälja som anläggning istället för som privatperson är en av fördelarna med Tradera framför vår köp/säljsida på Facebook.

Här hittar du butiken på Tradera

Vill ni ha hjälp med att komma igång med er försäljning, all info finns här eller kontakta Elina Bergström, Projektmedarbetare Hemmabacken/Friluftsfrämjandet. 

Energieffektivisering

John Stjerna, elektriker och med stor insyn i effektiv snöproduktion deltog under hösten 2022 på alla våra höstträffar där han höll ett seminarium i ämnet, det sändes även ett digital som ni kan se här. Med seminariumet och Johns kunskap som grund tog vi fram denna folder med Elspar-tips! Högaktuell med höga priser på elmarknaden men också med många bra tips till er anläggning att långsiktigt bli mer energieffektiva. Ladda ner forlden här!

Den här foldern är en liten hjälp på vägen så se det här som en rad tips på var ni kan börja kika. 
Genom att gemensamt titta på helheten och hitta de stora energitjuvarna kan ni lägga mest engagemang där det går att spara mest. Den billigaste kilowatten är alltid den du inte använder.

Alla anläggningar har sina egna förutsättningar och ingen lösning är den bästa för alla. Vissa anläggningar har äldre fastigheter som drar mycket el och energi, andra hittar möjlighet att spara el i en effektivare snötillverkning. Prata med varandra och hjälps åt!

Och genom att spara el hjälper ni inte bara till att kapa anläggningens elräkning utan bidrar också till minskad elförbrukning och lägre priser för hela samhället.

Stöd, finansiering och projektmedel

Det finns en del stödpengar att söka för er som driver hemmabackar, lite olika utifrån er driftform och utgångsläge, även om vi inte kan göra ansökan åt er, är vi gärna bollplank om ni behöver det. Tveka inte att ta kontakt med oss! 
Läs mer om olika bidrag här.

Projektgruppen – Ta gärna kontakt med oss!

Lina Normark, SLAO 

Elina Bergström, Friluftsfrämjandet

Mattias Hägglund, Svenska Skidförbundet

 

Prenumerera på nyhetsbrevet