Projekt Hemmabacken

SLAO har tillsammans med Svenska Skidförbundet och Friluftsfrämjandet ett samarbetsprojekt under vinjetten #Backahemmabacken. Lite olika delar ingår i projektet, med syftet att lyfta, uppmärksamma och hjälpa skidanläggningar i Sverige för att få fler i rörelse. 

Undersökning folkhälsa

Vad är det värt för en kommun att ha en skidanläggning igång? 

Istället för att fundera på vad en skidanläggning kostar, försöker vi i denna utredning få vetskap om vad det är värt i folkhälsa och rörelse för en kommun att ha en sund och fungerande skidanläggning på orten. Undersökningen är uppdelad i två rapporter, en där vi tittar på samhällsnyttan och en där vi får kostnader och klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. En presentation från rapportutförarna Ecoloop och Proactivity kommer att ske på vårt digitala anläggningsforum den 29 mars kl 20.00, mer info HÄR

Ni kan redan nu ta del av rapporterna och sammanfattning här:

Sammanfattning av rapporterna

Samhällsnytta Hemmabackar

Hållbara hemmabackar

Nätverk

Vi har skapat en Facebookgrupp ”driftgrupp hemmabackar” för er som är med och driver alla fina hemmabackar runt om i Sverige. Ett forum där vi i projektet lägger ut info men också en sida där ni kan dela med er av erfarenhet och få kontakt med andra i branschen. Gå med i gruppen här.

Egen butik på Tradera

För att öka cirkulariteten och synliggöra varor och tjänster som kan och bör återbrukas och byta ägare inom Sverige, har en egen kategori inom Tradera skapats. Skidanläggningar. Enklare betalnings- och fraktsätt samt större möjligheter att sälja som anläggning istället för som privatperson är en av fördelarna med Tradera framför vår köp/säljsida på Facebook.

Här hittar du butiken på Tradera 

Vill du ha hjälp att komma igång hör av dig till Elina Bergström, Projektmedarbetare Hemmabacken/Friluftsfrämjandet. 

Energieffektivisering

John Stjerna, elektriker och med stor insyn i effektiv snöproduktion deltog under hösten 2022 på alla våra höstträffar där han höll ett seminarium i ämnet, det sändes även ett digital som ni kan se här. Vill ni veta mer om detta, kontakta Elina Bergström, Projektmedarbetare Hemmabacken/Friluftsfrämjandet.

Stöd, finansiering och projektmedel

Det finns en del stödpengar att söka för er som driver hemmabackar, lite olika utifrån er driftform och utgångsläge, även om vi inte kan göra ansökan åt er, är vi gärna bollplank om ni behöver det.
Läs mer om olika bidrag här.

Anläggningsforum

Digitala forum kvällstid med olika teman. Gratis och för alla i branschen, ingen föranmälan krävs.
Nästa forum – Presentation av rapporter gällande hållbarhet och samhällsnytta
Datum: 29 mars
Tid: 20–21
Länk till sändningen och mer info hittar du HÄR

Tidigare sända forum finns på Svenska Skidförbundets hemsida.

För frågor kontakta Mattias Hägglund, Anläggningsansvarig på Svenska Skidförbundet.

Den billigaste kilowatten
är den du inte använder

Den här foldern är en liten hjälp på vägen så se det här som en rad tips på var ni kan börja kika. Det är många parametrar att skruva på och det kan verka krångligt till en början, men det är också väldigt roligt när det blir tydliga resultat. 

Genom att gemensamt titta på helheten och hitta de stora energitjuvarna kan ni lägga mest engagemang där det går att spara mest. Den billigaste kilowatten är alltid den du inte använder. 

Alla anläggningar har sina egna förutsättningar och ingen lösning är den bästa för alla. Vissa anläggningar har äldre fastigheter som drar mycket el och energi, andra hittar möjlighet att spara el i en effektivare snötillverkning. Prata med varandra och hjälps åt! 

Sparade pengar kan också ge möjlighet till rolig utveckling för hemmabacken. Alla vill vi kunna åka så mycket skidor som möjligt, och justeringar är bättre än att behöva stänga helt. 

Och genom att spara el hjälper ni inte bara till att kapa anläggningens elräkning utan bidrar också till minskad elförbrukning och lägre priser för hela samhället. 

Tack för att du hjälper till!

Ladda ner foldern här.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet