Vinnare av årets SLAO-utmärkelser!

Nu är det officiellt! Vinnarna av årets SLAO-utmärkelser 2023!

Sverige har fantastiska skidanläggningar, med kompetenta, entusiastiska och engagerade människor knutna till sig. SLAO har förmånen att vara representant för denna bransch och har nu glädjen att presentera de som i år är nominerade till årets SLAO-utmärkelser!

SLAO delar årligen ut pris till skidanläggningar, individer eller initiativ som lyfter branschen och inspirerar till snöglädje. Utmärkelserna till Årets Skidinspiratör, Årets Hemmabacke och Årets Skidanläggning samt Gerremopriset delades ut i samband med SLAO-dagen 11-maj på Smådalarö Gård, på Dalarö.

 

Årets Skidinspiratör 2023

Massa Brudar

Vad får du om du samlar en massa brudar på bräda? Jo: Massa Brudar, insta-kontot som blev en ideell förening och som växer med nya medlemmar över hela landet. Massa Brudar ordnar camps, delar kunskap och skapar sammanhang och åkglädje. De sänker trösklar i snowboardvärlden och inspirerar fler tjejer att våga börja tävla – även i SM. Med systerskap och glada tillrop stärker Massa Brudar tjejers ställning inom brädsporten. Det är prestigelöst och välkomnande och ger flyt och hopp för hela snowboard-Sverige.

 

Årets Skidanläggning

Skistar Vemdalen

Många skidfamiljers favorit har länge gjort genomtänkta insatser för att växa och samtidigt lyckats bevara sin genuina känsla. I år har Vemdalen tagit sig an den klassiska nedfarten Turisten som ”shejpats” om till perfekt profil. En bra huvudbacke har blivit ännu bättre och får snart sällskap av både nya skidområden och cykeltrails. Björnrike, Klövsjö-Storhogna, Skalet och byn – Vemdalens alla delar och aktörer krokar arm och skapar en plats att trivas på, året runt. Inte konstigt att vi älskar att åka hit, från huvudfoting till friåkare.

 

Årets Hemmabacke 2023

Alandsrydsbacken, Värnamo

För lite snö, för lite vatten, för få höjdmetrar och ont om stålar – men inget stoppar Finnvedens Slalomklubb från att drömma stort. På knappa decenniet har Alandsrydsbacken förvandlat skrotlift till top notch anläggning med både bredd och extra höjd. Bidrag har sökts, fyllnadsmassor schaktats, idéer sprutats – och snö så klart. Och allt med ideellt ös. Dessutom har det blivit en wakeboard-park. Hatten av, Alandsrydsbacken, och grattis alla snöfantaster i Värnamo.

 

SLAO Gerremo-priset 2023

2023 års Gerremo-pris går till familjen Johan och Eva Gunnarstedt i Kåbdalis.

2023 års Gerremo-pristagare har skapat en alpin magnet där många ser glesbygd och långa avstånd. Och det var med avstånd det började: familjefadern som ville låta sönerna träna utförsåkning och byggde en lift – en av Norrbottens första – på sitt hemmaberg. Allt för att slippa pendla till grannorten.
Norra Sveriges inland, sex mil från Jokkmokk och sju från Älvsbyn. En lift, ett berg, ett antal husvagnsplatser och en by med hundra bofasta själar. Ur det har årets pristagare byggt en skiddestination dit landslagen står på kö i början på säsongen. Innan många ens satt på vinterdäcken, eller plockat fram mössa och handskar ur garderoben, snurrar liftarna i Kåbdalis.
Länge är det pristagarna själva som står i kök och välkomnar gäster. Med envis trulighet växer Kåbdalis, långsamt som en norrländsk fura och med samma sega virke. 50 sittplatser i restaurangen blir 150, husvagnsgästerna kommer i flock och Roger Pontare jammar på afterski. Så småningom anställs en kock och det byggs stollift, sportshop, uthyrning och allt som hör en skidanläggning till.
Med inspiration från nordfinska skidorter tas ett rejält kliv 2020: på några år ska anläggningen bli dubbelt så stor, med nya nöjen, nytt hotell, backar och fritidsboenden. Samtidigt går tredje generationen företagare in i driften. Att byns butik och skola väljer att lägga ner är inget problem, årets pristagare kliver in och blir lanthandlare och omvandlar skolbyggnad till boende. De är ju ändå är i farten.
Med uthållighet som få, skaparkraft och en stor nypa entreprenörskap har pristagarna satt ett norrländskt skidberg på den alpina världskartan.
Årets Gerremo-pris går till familjen Johan och Eva Gunnarstedt i Kåbdalis.

Prenumerera på nyhetsbrevet