Godkända åkredskap

 

Åkredskap som används vid utförsåkning är skidor och snowboards samt sitski och skicart för åkare med funktionsnedsättning. 

Det är upp till varje anläggning att bedöma om de vill tillåta andra åkredskap än ovan i sin backe beroende på lokala förutsättningar. Frånsteg från denna regel ska göras med säkerheten i fokus.

 

Skicart kräver licens, för licensregler kring funktionell skidåkning, läs mer här

Att tänka på vid bedömning:

Vid transport av åkredskap i stollift/släplift får inte handhavandet vara så omfattande att åkaren måste göra speciella arrangemang eller ta större plats/tid vid påstigning än en vanlig skidåkare. Det är viktigt att leverantörer och uthyrare av åkredskap känner till detta och förmedlar informationen till sina kunder.

Gällande all utrustning får den inte tappas eller på annat sätt skada andra personer, liftar eller faciliteter. Åkaren ska ha kontroll över sin utrustning.

Skidbroms/skistopper och fångrem bör om tillämpligt finnas på alla typer av åkredskap. Dock är kravet på fångrem för snowboard ersatt med ett ansvarskrav på åkaren att ha kontroll över sin utrustning.  SLAO rekommenderar sina medlemmar att fortsätta med fångrem på uthyrningsbrädor.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet