Hallå där, Asby Alpina!

SLAO har pratat med Anders Stjärne, ordförande i Asby Alpina sedan 40 år. Han driver östgötaanläggningen ideellt tillsammans med maskoten Reinar och andra eldsjälar.

Är ni redo för en ny vintersäsong?

–  Ja, vi är i full gång med förberedelserna. Tidigt i december började inskrivningarna till skid- och snowboardskolan, nybörjargrupperna är redan fulla men det finns några platser kvar i fortsättningsgrupperna. Vår skidbacke är alltid redo och vi planerar öppning så fort vädret bestämt sig för vinter!

 

Har ni något speciellt planerat den här vintern?

– Vår anläggning har varit med i Alla på snö de senaste sju åren och det ska vi ska givetvis fortsätta med. Det är mycket uppskattat av alla som får komma och prova på längd och alpint. Det brukar vara cirka 300 inbjudna och alla får medaljer efteråt. Det är jätteroligt att se hur alla barn kommer som de är, oavsett kläder och kultur, och har en rolig dag på snön tillsammans.

 

– Sen arrangerar vi Påskplasket som är backens säsongsavslutning. Vi gräver upp en tio meter lång vattendamm i slutet av backen som tävlingens deltagare ska glida över med antingen skidor eller snowboard. Vartefter kortar vi avsatsdistansen så åkarna får mindre fart över dammen. Sist att komma över utan plask koras till vinnare. Det är en populär aktivitet i alla åldrar, både bland deltagarna och åskådarna. Står man nära dammen får man som åskådare även uppleva plask.

 

Har ni några satsningar för er hemmabacke?

– Vi har gjort några val för att se till att alla ska kunna åka. Vi håller priserna nere och ser till att backen aldrig ska vara stängd, vilket betyder att vi inte har tävlingsverksamhet. Hemmabackarna har stor betydelse för skidsporten, då det ofta är vi som introducerar och bygger upp intresset. Vi storsatsar på barn och knattar och deras familjer.

 

– Sen jobbar vi en del med företag så de kan hyra backen en kväll för sin personal. De kan även köpa säsongskort som vem som helst i företaget kan nyttja. Det är ett kul alternativ för företag som vill sponsra oss men inte bara ha en skylt i backen.

 

Om du fick beskriva Asby Alpina med tre ord, vad skulle du säga då?

– Närhet, omtanke och prisvärt.

Prenumerera på nyhetsbrevet