HON PLANERAR STORT FÖR FJÄTERVÅLEN

 

 

Sofie Andersson är vd och marknadsansvarig på Fjätervålen sedan 2020 men Sofies relation till orten sträcker sig betydligt längre tillbaka än så.

Vi bodde i Märsta men mina friluftsälskande föräldrar letade med ljus och lykta i hela fjällvärlden efter en stuga när jag var liten och slutligen hittade de vad de sökte i lilla Fjätervålen. Vi har haft stugan sedan 1978 så jag har spenderat hela mitt liv i Fjätervålen och sett orten utvecklas.

Innan tjänsten som vd för anläggningen har Sofie en lång karriär inom turism och- besöksnäringen bakom sig. Hon började tidigt, efter tre år på turismekonomiska programmet vid Mittuniversi- tetet i Östersund fick Sofie en tjänst på Sigtuna Turism där hon avancerade snabbt. Vid en ringa ålder av 24 år var hon vd för bolaget och därmed Sveriges yngsta turistchef.
– Ja, det är jag faktiskt lite stolt över, jag har aldrig strävat efter att vara chef men det har landat så då jag verkligen brinner för det jag tar mig an. Att vara en ung tjej och vd var inte enkelt, det var en tuff skola på många sätt men det har gett mig väldigt mycket erfarenhet och skinn på näsan, säger Sofie.

Flera tjänster och två barn senare kom det en öppning som Marknads- och försäljningschef för anläggningen Idre Fjäll och Sofie med familj flyttade till Idre 2013. När Serneke Group gick in som delägare i Fjätervålen 2018 fick hon frågan om att sitta i styrelsen. Två år senare blev vd-tjänsten vakant och Sofie fick frågan. Då hade familjen flyttat till Västerås men med Frida Svensson som platschef kände Sofie att hon kunde ta tjänsten.
– Frida är en fantastisk klippa som kan Fjätervålen på sina fem fingrar, tillsammans utgör vi ett bra team och det funkar utmärkt att jag är på plats några veckor i månaden.
Fjätervålens personalstyrka har ökat från en heltidstjänst 2017 till sex personer i år, under vintern jobbar ett team på 40 personer.

Det har gått stadigt uppåt för oss, 2021 ökade vi omsättningen med 40% samtidigt som vi minskade kostnaderna med 5% så det är superkul.
I år har orten investerat i att bygga personalboenden, 13 lägenhe- ter med totalt 26 bäddar står klara inför vintern för den växande personalstyrkan. Elpriserna är, som för så många andra, ett oros- moln men Sofie är positiv.

Det är såklart aldrig lätt att jobba i en lågkonjunktur och med rörliga elpriser som vi har är det svårt och osäkert att planera verksamheten. Som tur är ligger vi i ett relativt snösäkert område, så delvis minskad snöläggning behöver inte betyda en märkbar skillnad för oss. En mindre investering som vi har gjort kommer vara viktig just i och med elhöjningen, vi har renoverat och förstärkt våra snöstaket som håller kvar snön på vindutsatta områden berättar Sofie.

Det finns som bekant sällan något ont som inte för något gott med sig, Sofie väljer att se situationen från den ljusa sidan, en egenskap som säkert bidragit till att hon är där hon är idag.
– När vi drabbas av motgångar är den positiva effekten att man blir på tå, det blir skarpt läge. Vi har noga sett över hur vi kan ef- fektivisera och förbättra oss för att spara så mycket som möjligt.
Inför kommande år är planerna stora, anläggningen planerar både mer boende, restauranger och ny lift.
– Vi projekterar för en sittlift, ett hotell och en klimatsmart fjällby. Idag är boendet vi erbjuder våra gäster utspritt, vår ambition är att skapa en mysig sammanhållen fjällby med ett centrum.

Älvdalens kommun har samråd i ärendet till årsskiftet och Sofie hoppas att planen ska träda laga kraft under 2023.
– Vi har en god relation med kommunen, Idre Sameby och berör- da markägare så vi hoppas och tror att arbetet kan påbörjas 2024. Vi har alla förutsättningar, Fjätervålen är en oslipad diamant, vi har ett fantastiskt fjäll, det är bara infrastrukturen som måste förbättras.
Idreområdet har utvecklats enormt de senaste åren och anläggningarna har en välfungerande relation, destinationerna Idre Fjäll, Grövelsjön, Himmelfjäll och Fjätervålen ingår i ett destinationsutvecklings- bolag och har en nära dialog.

Vi gynnar varandra, utbyter erfarenheter och planerar för en bra to- talupplevelse. Vi har vårt gemensamma skipass och till vintern har det precis blivit klart att vi har en gratis skidbuss som underlättar för våra gäster att ta sig mellan orterna, avslutar Sofie.

Text Tove Liliequist

 

Prenumerera på nyhetsbrevet