Skidanläggningar i hela Sverige har öppet inför sportlovet, från Skåne i söder till Lappland i norr. Trots en vädermässigt varierad säsongsstart är förhållandena i backarna nu goda, både i och utanför fjällen. Omkring 600 000 besökare väntas till skidbackarna under sportlovsveckorna.

– Oavsett om man planerar en fjällresa eller en dagsutflykt på hemmaplan är snöförhållandena goda. I södra och mellersta Sverige har det kommit mycket snö den senaste tiden. Där finns många av de mindre anläggningarna som passar för en första kontakt med skidåkning, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation.

Flera av de sydligaste anläggningarna håller öppet, bland annat Vångabacken i norra Skåne, Rödebybacken i Karlskrona och Vallåsen på Hallandsåsen. Dessa anläggningar lockar sportlovsfirare både från Sverige och Danmark.

Andra sportlovsöppna backar i södra Sverige är bland annat Alarydsbacken i Värnamo, Alebacken i Göteborg och Billingebacken i Skövde. Skidanläggningar i Mälardalen vittnar om bästa sportlovsförhållandena på tio år med mycket snö.

– Där det behövts har skidanläggningarna säkrat upp med tillverkad snö som sedan natursnön kunnat falla på. Det ger ett stabilt underlag som håller länge. Att vi har alpina VM på hemmaplan ökar också intresset, säger Titti Rodling.

Färsk statistik från SLAO visar att säsongsinledningen återigen nått rekordnivåer. Totalt väntas 600 000 besökare till de svenska skidanläggningarna under de fyra sportlovsveckorna och bokningsläget är starkt.

Skidanläggningarna i fjällen, som tar emot de flesta besökarna, rapporterar om goda förhållanden med stora mängder natursnö, snö som förväntas räcka över påsken som i år ligger i slutet av april.

Prenumerera på nyhetsbrevet