Tanken var egentligen att jobbet på Bjursås skidanläggning skulle vara tillfälligt. Per Kempe jobbade som ekonomichef och vice vd på Kläppen Ski Resort i Sälen, när han 2015 fick frågan om han under ett år kunde hjälpa anläggningen på fötter. Men de vackra omgivningarna och potentialen han såg fick honom att vilja stanna. Sedan 20xx är Per ägare och vd för Bjursås Berg & Sjö, en åretruntanläggning som slår människor med häpnad.

– Det är framför allt vyerna, utsikten över Rogsjön och de unika snöförhållandena som hänför människor. Det är så otroligt vackert här och trots att det bara ligger drygt två mil från Falun är det ofta lika mycket snö som i Sälenfjällen, tack vare att det ligger på en platå. Det gör att vi kan hålla öppet mellan jul och påsk. Dessutom är det riktig sommar och riktig vinter som kommer tidigt, säger Per och menar att man bara hittar de förutsättningarna i ett smalt bälte av Sverige.

Det råder ett lugn på anläggningen, här har ingen bråttom och varvar gärna skidåkningen i de 21 nedfarterna med en tur i de sex mil långa längdspåren som finns i närområdet. Trots att råder barmark nere i Falun är skoterlederna perfekta här. Kontrasten är påtaglig. När de vårsopar Faluns gator i mitten av mars har Bjursås fortfarande massor av snö.

Det finns även en plogad isbana på sjön att åka spark, skridskor eller promenera på. För den som vill vara inomhus finns relax, inom- och utomhuspooler samt god mat i de två restaurangerna.

Bjursås ligger cirka två timmar från Mälardalen. Det gör anläggningen attraktiv även för dagsgäster och skolresor.

– Vår främsta målgrupp finns i Mälardalen. Det är par eller familjer som vill ha en kortvecka eller weekend. Det finns 32 stugboenden och en mycket populär camping. Just nu ligger ritningarna på bordet till ett litet hotell som vi kallar Bjursås Bergsgård. Det kommer att föra tankarna till Fryksås och Tällberg och blir ett gemytligt boutiquehotell.

Sedan Per tog över har antalet skiddagar fyrdubblats och det finns flera vinteraktiviteter att välja mellan. Sommartid är det cykling, löpning, vandring, fiske och rekreation som gäller.

– Det jag är mest stolt över, är det team vi skapat. Personalen är så engagerad och bidrar verkligen till utveckling. När duktiga människor kommer och vill jobba här, det känns stort, säger Per och räknar till 22 helårsanställda i timmar, säger Per och lägger till att på lönelistan är det tresiffrigt.

– Det är första jobbet för barnen i byn och det är precis så vi vill att det ska vara. Vi är en del av Bjursås utveckling och vill vara en positiv kraft i närområdet. För mig blev det tydligt att man med engagemang och långsiktighet kan bygga en bra verksamhet.

Förutom hotell vill Per satsa på ett intelligent snösystem, bygga några fler backar och utveckla mer boende. Vad gäller utmaningar delar han dem med resten av skidsverige:

– Vi behöver gemensamt jobba för att barn fortsätter att lära sig åka skidor, även om det är grönt där de bor. Vinterturism konkurrerar med solsemester till Thailand och även om allt fler väljer att semestra på hemmaplan, behöver vi jobba för att marknadsföra trevliga erbjudanden. Vår fördel är att vi finns så nära att man kan besöka oss över dagen och få uppleva riktig vinter, samtidigt som man kan åka och shoppa i närområdet om man vill, avslutar Per Kempe.

Text: Eva Mandelqvist

 

Prenumerera på nyhetsbrevet