Hej Åka Skidor!

 

Svar till Åka Skidors ledarartikel om miljöarbete i skidbranschen.

Vad bra att ni skriver om klimat, både i reportage och Tobias Liljeroths ledare. Vi behöver alla fundera på hur vi påverkar vår planet, vare sig vi är skidåkare, resenärer, liftägare eller destinationsbolag.

På SLAO känner vi dock inte igen oss i ledarens påstående om ”handlingsförlamning” på svenska skidanläggningar – det görs tvärtom en hel del. För precis som du skriver Tobias, så är klimatet av högsta vikt, och det gäller alla oss som gillar och arbetar med snöupplevelser.

SLAO:s medlemmar lever av och med naturen. Därför är det självklart att vi aktivt tar ansvar för miljön.

 

Här är några exempel på vad som görs redan idag:

12 av våra 15 största anläggningar använder 100% förnyelsebar energi. Flera anläggningar har redan idag gått över till miljövänligare drivmedel, främst HVO.

I Åre har Skistar börjat köra liftar på solenergi, ett initiativ som vi kommer se mer av framöver. Romme Alpin har satsat miljonbelopp på att gräva ned en tank för matavfall som under vintern ger biobränsle, Skistar Sälen har installerat ett biobränslebaserat centralvärmesystem för att minska energiförbrukning och därmed miljö- och klimatpåverkan. Idre Fjäll har införskaffat en av världens första dieselelektriska pistmaskiner.

Från SLAO:s håll samarbetar vi med Luleå Tekniska Universitet, Mittuniversitetet och forskningsprojektet SNÖRIK för att bland annat utveckla kunskap om hållbar snöhantering och energieffektiva snösystem. Snötillverkningen görs i dag med en sjundedel av den energi som krävdes när snö började tillverkas i Sverige för snart 50 år sedan. Vi jobbar också aktivt för klimatsmarta transportalternativ som förbättrad laddinfrastruktur och nattåg. Med mera.

 

Jag lovar dig att våra anläggningar inte lever i en förgången tid. Tvärtom jobbar de stenhårt med att locka gäster, hålla backar och liftar i toppskick, driva verksamheten med ekonomi OCH hållbara förtecken, i med- och motvind, snö och tö.

Men vi håller så klart med dig: det finns mer att göra. Vår ambition är att SLAO:s hållbarhetsarbete ska vara ledande på internationell nivå, och att minimera vår klimatpåverkan är särskilt prioriterat. Vi ska också bli bättre på att berätta om det arbete vi gör.

Att svenska skidåkare väljer svenska skidanläggningar är dessutom OCKSÅ en klimatinsats.

Och där kan ni som livsstilsmagasin inspirera och starta trender! Fortsätt visa upp goda exempel, bättre resvanor, nya hållbara produkter och nya tankegångar. Vi läser och inspireras, både som skidåkare och som skidanläggningar.

 

Vänliga hälsningar

Titti Rodling, vd SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation)

Prenumerera på nyhetsbrevet