Hallå där Hemavan!

SLAO har pratat med Thomas Ringbrant, VD för Hemavan Alpint, som jobbat länge på skidanläggningen.

Många säger Hemavan/Tärnaby som om det vore samma ort, vad beror det på?

– Vi är två byar som historiskt jobbat ihop. Det är 18 kilometer emellan men vi har byggt liftar ihop sedan 1950-talet. Tärnaby har större tävlingsprofil med kända alpinåkare som Anja Pärson och Ingemar Stenmark. Hemavan är istället mer familjärt och har snälla backar i lågzon och fantastisk högzonsåkning högre upp. En bra blandning kan man säga. Hemavan har ”riktiga fjäll” som levererar svårslagna och snösäkra utsikter.

 

Snart är det ett år sedan som Hemavan Gondol öppnade. Vad kan du säga om första året med gondolen?

– Succé är ordet. Vi fick mycket utrymme i media och gondolen blev hajpad av våra stammisar. Vi är så stolta, så mycket ryggdunkningar har vi i ledningen inte fått förut.

 

– Gondolen har också funkat som ett lok som dragit nya investeringar; fler har velat köpa lägenheter och öppna restauranger. Första sommaren ökade antalet sålda liftkort med 90 procent från tidigare år när det bara var en äldre stollift. Vi har kunnat erbjuda en fjällupplevelse för fler då gondolen har gjort det enklare för människor med funktionsnedsättningar och småbarnsfamiljer att komma upp. Och högst upp har vi byggt en fin altan så att man kan njuta av utsikten, och topprestaurangen Björk som varit mer besökt än tidigare.

 

Ni har dessutom redan öppnat för säsongen. Hur har de första veckorna varit och hur känns det inför vintersäsongen?

– Vi öppnade i mitten av oktober och trots varmare veckor så har snön hållit bra. Det är inte så många andra som har öppnat ännu och gästerna har varit ivriga att åka. Bokningsläget ser bra ut i dagsläget. Vi har investerat i ett nytt snösystem och kan nu säkerställa att det finns fler nedfarter öppna ända över Varlborgshelgen. Vi har även fler spännande satsningar framför oss, bland annat i form av två nya detaljplaner för att fortsätta utveckla orten.

 

Om du fick beskriva Hemavan med tre ord, vad skulle du säga då?

– Fjällen, barnfamiljärt, snösäkert.

 

SLAO önskar lycka till i vinter!

Prenumerera på nyhetsbrevet