Fin säsongsstart ger julstämning i skidbackarna

100 skidanläggningar i Sverige har öppet inför den kommande jul- och nyårshelgen som lockar cirka 400 000 svenskar till backarna. Bokningsläget är bra inför helgerna, och jul- och nyårsfirarna kan dra nytta av många röda dagar.

– Vi har haft en superfin säsongsstart i fjällen med rikligt med natursnö och kyla, så förutsättningarna är mycket goda. Skidåkning har en stark tradition kring jul; för många innebär snö och möjligheten att åka skidor en extra stark julkänsla, säger Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).

Skidsäsongen är i full gång på skidanläggningar från Värmland och upp till Kiruna. Gott om snö i nedfarterna och på sina håll är det upp mot en meter snö i terrängen. Två av de sydligaste anläggningarna som håller öppet är Tolvmannabacken i Kisa och Vedbobacken i Västerås. Skidbackarna i södra delen av Sverige beräknas komma igång i början av januari.

– Bokningsläget ute på anläggningarna är också bra, vi ser att gästerna bokar sina snöveckor allt tidigare och att fler träningsgrupper samt landslag väljer att åka i Sverige på försäsongen, säger Titti Rodling.

Stora investeringar inför säsongen

Och det är välrustade skidbackar som välkomnar besökarna. Fjolårsvintern 2018/2019 satsade svenska skidanläggningar 478 miljoner kronor på liftar och nedfarter, och inför denna säsong har ytterligare 500 miljoner investerats. En helt ny skidanläggning, Idre Himmelfjäll, den första nya på 30 år samt en ny stollift i Branäs, är ett par av de större nyheterna i vinter.

För information om snöläget se: www.snorapporten.se . Där finns dagsaktuell information om väder, öppna liftar och nedfarter samt sociala medierflöden.

Prenumerera på nyhetsbrevet