​Ljusnande läge i söder och snörikt i fjällen inför sportloven

Efter en mild januari har det nu varit några kallare dagar. Flera anläggningar i södra Sverige har påbörjat ett intensivt arbete med att förbereda backarna inför sportlovet. I fjällen är snöförhållandena ovanligt goda. Totalt väntas 600 000 besökare till svenska skidorter och skidanläggningar under sportlovsveckorna.

Foto: Jens Blixth

– Den milda säsongsstarten i Syd- och Mellansverige har varit en utmaning.  Nu har kylan kommit på flera håll och förberedelsearbetet inför sportlovet pågår för fullt. Vi har många hjältar på anläggningarna som gör allt för att ge lovlediga barn fin skidåkning i hemmabackarna, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation.

De senaste dagarnas kyla har gjort att snöläggningen på skidanläggningarna i södra Sverige kunnat påbörjas. I Stockholmsområdet förbereder sig bland annat Flottsbro och Ekebyhovsbacken för öppning till nästa helg. I Götaland kommer till exempel Vallåsen, Ulricehamn och Falköping att öppna denna helg. Tolvmannabacken i Kisa och Vedbobacken i Västerås är öppna sedan tidigare.

Flera skidorter som kan nås över dagen från Mälardalen har haft öppet sedan december. Bland dem finns Kungsberget, Romme och Bjursås som rapporterar fina snöförhållanden liksom skidanläggningar utmed Norrlandskusten.

Fjällkedjan från Värmland och norrut rapporterar om mycket goda snöförhållanden. I Härjedalen, Västerbotten och Norrbotten har det kommit mer snö än normalt. Exempelvis har Riksgränsen upp mot två meter snö i terrängen och Borgafjäll cirka 1,5 meter.

– Fjällen fick en tidig säsongsstart med mycket snö fram till jul. Den senaste tiden har fjällkedjan fått en rejäl påfyllning av snö. Allt pekar på en lång säsong i fjällen med skidåkning ända till maj, säger Titti Rodling.

Färsk statistik från SLAO visar att säsongsinledningen för de öppna skidanläggningarna var lovande. Bokningsläget är också stabilt inför sportlovet. Totalt väntas 600 000 besökare till de svenska skidanläggningarna, i och utanför fjällen, under de fyra sportlovsveckorna.

För mer information om snöläget: www.snorapporten.se

Prenumerera på nyhetsbrevet