Nominerade till årets SLAO-priser!

Att ha snö och utförsåkning som yrke kräver passion, uppfinningsrikedom och mycket is i magen

Sverige har fantastiska skidanläggningar, med kompetenta, entusiastiska och engagerade människor knutna till sig. SLAO har förmånen att vara representant för denna bransch och utser varje år några personer och/eller verksamheter som lite extra utmärkt sig i branschen.

 

Nominerade 2019:

 • Årets Hemmabacke:

  – Frykstabacken, Kil

  I Frykstabacken har Kils Slalomklubb lyckats skapa ett komplett skidparadis i liten familjär skala, helt med ideella krafter. För att nå fler åkare och särskilt unga har anläggningen utvecklats med bland annat åkband för de minsta, skicross-bana och utökad lift- och snöläggningskapacitet. Satsningen kallas Snöeldorado och är ett fantastiskt exempel på vad eldsjälar kan åstadkomma. För Kilsbor i alla storlekar har snöglädje blivit rejält mycket tillgängligare.

  – Ragnhildsborgsbacken, Södertälje

  Med hjärta, energi och passion drivs Ragnhildsborgsbacken i Södertälje helt ideellt av Friluftsfrämjandet med stor framgång. Ett knippe entusiaster har bland annat arrangerat gratis sportlovsåkning – inklusive lån av utrustning – för att öka mångfald och locka nya grupper till utförsåkningen, och samtidigt inspirera unga till fysisk aktivitet. Med välhållna backar, värmestuga med kafé samt skidskola, också den ledd av volontärer, får anläggningen besök av mängder av barn varje år som njuter av sin hemmabacke.

  – Vedbobacken, Västerås

  Mitt i Västerås satsar Vedbobacken på inkluderande skidåkning där alla är välkomna, oavsett förkunskaper. Här är leendet brett och hjärtat varmt och personalen kämpar hårt för att hålla hög klass på backar och längdspår. Sparad snö och på tårna-mentalitet har bidragit till fyra månaders skidåkning. Bröderna Landås som driver Vedbobacken saknar inte heller framtidsplaner, så chansen är stor att även nya generationer västeråsare ska få en första kontakt med skidåkning här.

 • Årets Skidinspiratör:

  – SK United

  SK United är en skid/snowboardklubb som tar nya grepp och ökar skidsportens tillgänglighet. Här bygger träning inte på aktiva föräldrar, istället delar frivilliga eldsjälar inom alpint och vintersport med sig av pepp och instruktioner till barn och unga utan tidigare kontakt med snö och utförsåkning. Kostnadsfri tillgång till utrustning och frivillig årsavgift bidrar också till att göra SK United till ett fantastiskt, ideellt initiativ som sprider kärleken till snö och utförsåkning till nya grupper av åkare.

  – Tage Landmark

  Att svenska pister ger fina snöupplevelser kan du till stor del tacka Tage Landmark för. Tage har varit instruktör för SLAO:s pistmaskinsutbildningar i över 30 år och är fortfarande fullkomligt passionerad i det han gör. Med outtömlig energi och erfarenhet delar han med sig av sina kunskaper, inte bara kring själva körningen utan allt som har med pistmaskiner att göra. En sann inspiratör som når ut till ung som gammal, och novis såväl som rutinerad, och som genom sitt arbete under lång tid bidragit till att höja nivån på svenska anläggningar.

  – Karolina Carlsdotter

  Som mångårig skidinstruktör och examensordförande för svensk skidskoleutbildning sitter ”pepp” i ryggmärgen på Karolina Carlsdotter. Senaste året har varit makalöst – när hon inte coachat demoteamet på Interski i Bulgarien har hon ordnat tjejläger i Fjätervålen, ansvarat för SLAO:s skidskolegrupp och fortsatt lyfta Rommes skidskola till nya höjder. I allt Karolina tar sig för märks samma noggrannhet, erfarenhet och kärlek till skidåkningen, liksom hennes önskan att fler ska smittas av samma passion.

 • Årets Skidanläggning

  – Stöten

  Som den nordligaste anläggningen i Sälenfjällen utvecklas Stöten lite i skuggan av de andra anläggningarna i området. Här drivs ett ambitiöst förbättringsarbete, förra årets stora liftsatsning har i år följts upp med nya fina nedfarter, bättre snöupplevelser och en imponerande skilodge. Utan att förlora sin själ fortsätter Stöten en spännande bana, till stor del tack vare engagerade medarbetare och hög servicekänsla. Stöten är en frisk uppstickare som gör skidåkningen i Sälenfjällen ännu mer attraktiv.

  – Järvsöbacken

  Bland ett fåtal familjeägda skidanläggningar står Järvsö ut med pigga idéer och modiga satsningar. Den nya expressliften är anläggningens största investering någonsin och gästerna har kunnat pröva bigairbag eller pjäxhambo på folkdräktsstämma i skidbacken. Järvsö är en av Sveriges äldsta skidorter men det spritter bevisligen ännu i benen. Genom att återinvestera i sin anläggning har familjen Augustsson tillsammans med lokala entreprenörer skapat familjära och nära skidupplevelser med känsla för platsens unika värden.

  – Tänndalen

  Tänndalen har lyckats kombinera utveckling med bibehållen fjällkänsla och genuin karaktär. Här är satsningen lågmäld med fokus på natur, skidåkning och mysiga fjällupplevelser – särskilt på våren där Tänndalen framgångsrikt satsar på lång säsong. Med känsla för sin besökare bevisar Tänndalen att det går fint att vända en destination lite i skymundan till en av landets mest framgångsrika skidanläggningar, med toppbetyg i gästundersökningar.

Vinnarna presenteras vid SLAO:s årsmöte 21 maj i Järvsö. Då delas även Gerremopriset ut. Mer information om årsmötet finns här.

 

SLAO:s priser, kriterier

 • Årets Hemmabacke (NYTT!) går till en lokal anläggning som skapar möjligheter till utförsåkning för alla, som sänker tröskeln till en första och andra kontakt med skid- och snowboardåkning. Där majoriteten av gästerna till anläggningen kommer från närmiljön.
 • Årets Skidanläggning tilldelas en anläggning som med utomordentligt engagemang, modiga satsningar och/eller stor idérikedom bidragit för att utveckla branschen långt utöver det vanliga.
 • Årets Skidinspiratör går till en person eller organisation som valt en kreativ och nyskapande väg att öka nyfikenheten på och intresset för, utförsåkning i Sverige.
 • Gerremopriset I samband med Hans Gerremos avgång, SLAO:s förre vd, instiftade styrelsen Gerremo-priset. Priset ska ses som en hyllning till en person som gjort betydande insatser för att utveckla skidbranschen som helhet. Läs statuter för priset här.

Prenumerera på nyhetsbrevet